Camino de Santiago. Što? Gdje? Kako?

Camino de Santiago ili Put Svetog Jakova je hodočašće u španjolski grad Santiago de Compostela u kojem se nalaze moći i grob svetog apostola Jakova starijeg.


Izreka glasi: "Ako želiš sresti Isusa idi u Jeruzalem, ako želiš sresti svetog Petra idi u Rim, a ako želiš sresti sebe idi u Santiago de Compostelu!"

Put je to na kojem svi imamo isti cilj, svi smo jednaki, bez obzira na boju kože, narodnost, vjersku pripadnost, put na kojem su svi ljudi u pravom smislu "braća i sestre" i uvijek su spremni pomoći i prihvatiti pomoć u što sam se uvjerio mnogo puta. Tako bi trebalo biti i u svakodnevnom životu!


Camino je čudo! Camino je život! Camino je susret s Bogom!



Prvo spominjanje puta seže u davnu 1047.godinu. Aymeric Picaud, francuski redovnik i hodočasnik 1139. godine piše prvi vodič za hodočasnike u Santiago, danas se on čuva kao oslikani rukopis pod nazivom Liber Sancti Jacobi: Codex Calixtinus u katedrali u Santiagu.


Dio teksta iz prvog putopisa:

"Hodočasnički put jako je dobar, ali uzak. Budući da je uzak, taj put vodi čovjeka u život, za razliku od širokog i prostranog puta koji vodi u smrt. Hodočasnički je put za dobre ljude jer se poroci smanjuju, tijelo se mrtvi, kreposti rastu, grijesi se opraštaju. On je pokora za pokornika, put za pravednike, ljubav svetaca, vjera u uskrsnuće i nagrada za blaženike, udaljavanje od pakla, zaštita Nebesa.
Hodočasnik na tom putu ne uživa u obilju hrane, pa se topi debljina proždrljivih, ograničava putenost, smanjuju apetiti tijela koji napadaju utvrdu duše, pročišćuje duh, poziva čovjek na kontemplativan život, snizuju se oholice, uzdižu ponizni, ljubi se siromaštvo. Mrzi kritiku čovjeka kojim dominira škrtost. S druge strane, ljubi čovjeka koji daje siromasima. Nagrađuje jednostavne ljude koji čine dobra djela, dok škrte i grešnike ne spašava kandža grijeha."
---------------------------------


Naime, na ovaj put ne kreću svi ih hodačasničkih pobuda, netko kreće zbog avanturizma, netko želi upoznati Španjolsku, netko iz sportskih pobuda, mladi parovi često prolaze put prije braka jer tu upoznaju sebe i pravi karatker partnera, uglavnom svatko ima svoj razlog koji se mora poštivati.


Početak puta može doslovno biti bilo gdje, a najpoznatiji put je Camino Frances koji počinje u francuskom gradiću Saint Jean Pied De Port, put je dug oko 800 kilometara ili oko laganih milijun koraka.

Francuskom putu Vijeće Europe je 1987.godine dodijelilo titulu "Glavne ulice Europe", a UNESCO je 1993.godine proglasio španjolski i francuski dio puta UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom.

Isti taj put sam i ja odabrao za svoje hodočašće, ili "Put" mene :)

Francuska ruta

Profil puta


Prema posljednim statistikama Camino France, odnosno početak puta u Saint Jean Pied de Portu odabire oko 10-15% ukupnog broja hodočasnika.

Popularnost puta kroz stoljeća je rasla i padala, a naglo je porasla 1987.godine nakog objave knjige "Hodočašće" koju je napisao Paulo Coelho, te 2010.godine nakon filma "The Way" sa Martinom Sheenom u glavnoj ulozi.


Osjetni rast puta zadnjih 20-tak godina
2017.god. - 301036 hodočasnika
2018.god.  - 327378 hodočasnika, 2294 više žena od muškaraca, trend se promijenio
2019.god.  - 347578 hodočasnika, 8024 više žena od muškaraca, drage žene svaka Vam čast!


Na putu je kroz stoljeća izgrađeno puno crkava i mnoga prenoćišta, tzv. Albergue. Ima općinskih te vjerskih prenoćišta koja funkcioniraju na sistemu donacija, uobičajeno se donira 5 Eura, te privatnih prenoćišta okvirnih cijena 8-10 Eura, što je vrlo prihvatljivo. U svakom prenoćištu osjećao sam se kao kod kuće.

Ukoliko želite noćiti po tim cijenama i koristiti popuste u restoranima potrebna je hodočasnička putovnica, odnosno Credencial u koju se skupljaju pečati kao dokaz prijeđenog puta. Putovnica se može kupiti na početku puta, te manje više u svakoj crkvi, cijena 2 Eura.

Nisam znao da kad popunite putovnicu možete nastaviti skupljanje u drugoj pa sam na početku puta "štedio" sa pečatima i skupljao minimalno potrebna dva dnevno, ali eto dobar savjet za buduće hodočasnike, jer pečati su stvarno prekrasni i lijepa uspomena.



Od nedavno imamo i hrvatske putovnice a mogu se nabaviti preko Bratovštine Svetog Jakova iz Samobora ili na linku: http://putsvjakova.com/2017/04/09/hrvatski-credential/

Na temelju skupljenih pečata na kraju puta dobije se Compostela, posebna potvrda o prijeđenom putu, tj.obavljenom hodočašču. Compostela je na latinskom jeziku kao i prvih dana.
Za Compostelu je potrebno pješice preći minimalno 100 kilometara, odnosno 200 kilometara na biciklu ili konju.


Compostela je u španjolskim obiteljima svojevrsna čast, čak se i kopija prilaže uz molbu za posao.

Uz Compostelu može se dobiti i potvrda o prijeđenim kilometrima.

Compostela

Potvrda o prijeđenoj udaljenosti



A tko je Sveti Jakov?

Jedan od dvanaestorice apostola. Naziva ga se još Jakov stariji, sin Zebedejev, kako bi ga se razlikovalo od Jakova Alfejeva (mlađega).

Bio je sin Zebedeja i Salome, a brat Ivana evanđelista i apostola. Braća Jakov i Ivan uz Petra i Andriju prvi su apostoli koje je Isus pozvao na apostolat. Isus ga je od milja zvao Sine Groma.

Sveti Matej piše: "Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpe mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim" (Mt 4,21-22). Oni su među prvim učenicima, koji su slijedili Isusa. Prema Evanđelju po Marku (Mk 3,17), zvali su ih "Boanerges" ("Sinovi Groma").

Blagdan Svetog Jakova slavi se 25.srpnja. Kada blagdan pada u nedjelju u Španjolskoj je sveta godina te je značajno više hodočasnika na putu.

Zaštitnik je Španjolske, Čilea, Gvatemale, Nikaragve, hodočasnika, putnika, vitezova, vojnika, ljekarnika, kovača, kožara, krznara, ratara, voćara, težaka, konjanika, jahača, veterinara i reumatičara te mnogih krajeva, gradova, naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta.

U Međimurju crkva Svetog Jakova nalazi se u Prelogu. Ove godine posjetio sam crkvu Svetog Jakova u Opatiji, te prije nekoliko godina u Međugorju.

Više na: https://hr.wikipedia.org/wiki/Jakov_Zebedejev_(stariji)











Nastavak slijedi uskoro :)

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Priprema za Camino, kondicija, oprema i financije

03.06.2018. - 3.dan - Alto del Perdon, žitna polja, makovi

Tjedan dana prije polaska - posljednje pripreme

Odluka, poziv - Kako sam postao hodočasnik?

01.06.2018. - 1.dan - SJPDP ---> Roncesvalles

31.05.2018. - avantura počinje

02.06.2018. - 2.dan - Pamplona

Dragi prijatelji!

05.06.2018. - 5. dan - od Sansola do Navarrete